Apix / 25.06.2019

Verkkolaskulaki voimaan – Apix asiantuntijana mukana luomassa lakia

Suomalainen verkkolaskulaki astui voimaan 1.4.2019. Laki panee täytäntöön EU:n verkkolaskudirektiivin sähköisestä laskutuksesta.

Verkkolaskulaki määrittää kenen täytyy vastaanottaa sähköisiä laskuja. Verkkolaskulaki antaa myös oikeuden vaatia toimittajalta verkkolaskuja ja määrittää, minkälainen sähköisen laskun tulee olla.

Uuden verkkolaskulain mukaan myös yksityisillä elinkeinonharjoittajilla on oikeus saada lasku toiselta hankintayksiköltä tai elinkeinonharjoittajalta sähköisenä laskuna 1.4.2020 alkaen.

Verkkolaskulaki ei ota kantaa siihen onko yksityisen elinkeinonharjoittajan pakko vastaanottaa laskut sähköisesti.

Julkisen hankintayksikön tulee vastaanottaa laskut sähköisesti.

Lasku täytyy toimittaa verkkolaskuna, jos asiakas niin vaatii.
Uusi verkkolaskulaki yhdessä uusitun verkkolaskuosoitteiston kanssa auttanee nostamaan huomattavasti sähköisen laskutuksen käyttöä.

Apix Messaging on ollut asiantuntijana mukana verkkolaskulain laadinnassa.

Täytyykö minun tehdä jotain?

Verkkolaskujen lähettäjät ja vastaanottajat voivat jatkaa toimintaansa kuten ennenkin. Apix huolehtii, että verkkolaskustandardit ovat ajan tasalla, sanomaliikenne toimii ja laskut menevät turvallisesti perille.

Jos yrityksellä ei vielä ole verkkolaskuja tukevaa laskutusohjelmaa ja yrityksen asiakas vaatii verkkolaskuja, APIX Laskumapissa voi helposti luoda ja lähettää verkkolaskut. Laskumappiin voi myös vastaanottaa verkkolaskuja. Jos vielä on tarvetta, palveluun voi kytkeä skannauspalvelun sähköistämään PDF- ja kirjelaskut.

Apixin laskujen lähetys- ja vastaanottopalvelut voi helposti liittää taloushallinnon ohjelmistoon, jolloin laskut käsitellään suoraan ohjelmistossa.

Voinko jo lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja liikekumppaneilleni Euroopassa?

Apix hyödyntää EU:n kansallisten sähköisten laskumallien samankaltaisuutta mahdollisimman tehokkaasti, jotta Apixin asiakkaat voisivat lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja EU-alueella.

Kaikilla Apixin asiakkailla on jo mahdollisuus lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Viroon ilman erillisiä toimenpiteitä.

EU:n verkkolaskudirektiivin tavoitteet

EU haluaa verkkolaskudirektiivillään edistää sähköisten laskujen käyttöä julkisissa hankinnoissa sekä helpottaa maiden rajojen yli tapahtuvaa kaupankäyntiä tarjoamalla yhteisen eurooppalaisen verkkolaskustandardin.

EU:n verkkolaskudirektiivi määrittelee nyt ensimmäistä kertaa koko EU-alueen laajuisesti mikä on sähköinen lasku. Aiemmin EU-alueella sähköinen lasku on voinut tarkoittaa esimerkiksi sähköpostilla lähetettyä PDF-tiedostoa tai tekstiviestillä saapunutta maksutietoa.

EU on vihdoin päässyt siihen pisteeseen, jossa Suomessa oltiin jo 20 vuotta sitten verkkolaskutusta aloitettaessa.

Ohjelmistot tukemaan uutta verkkolaskustandardia

Niiden ohjelmistotoimittajien, jotka tuottavat ja käsittelevät järjestelmissään sähköisiä laskuja tulisi varautua päivittämään laskujen käsittely ja tietosisältö vastaamaan uuden standardin mukaisia vaatimuksia.

Linkit

Verkkolaskulaki

Apix

Apix on verkkolasku-, verkkopalkka- ja EDI-operaattori eli lyhyesti sanomaoperaattori. Valvomme, että asiakkaamme sanomat kulkevat ja heidän kriittinen liiketoimintansa jatkaa turvallisesti toimintaansa. Toimimme Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa.