EtusivuAjankohtaistaArvonlisäveron muutos Apixissa

Arvonlisäveron muutos Apixissa

Suomessa yleinen arvonlisäverokanta, jota sovelletaan useimpiin tavaroihin ja palveluihin, nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Hallituksen tekemän esityksen mukaan muutos tulee voimaan 1.9.2024.

Me Apixilla olemme valmistautuneet alv-prosentin muutokseen, jotta arvonlisäverouudistuksen astuessa voimaan työskentely on sujuvaa kuten ennenkin. Aloitimme tarkistukset eri osa-alueiden osalta heti muutoksen tultua tietoon ja olemme hyvässä valmiudessa tulevien muutosten osalta.

Katso alta yleiset kysymykset ja vastaukset arvonlisäveron muutoksesta Apixin näkökulmasta. Päivitämme sivua säännöllisesti lisätietojen myötä.

Tukeeko Apix ja sen rajapinnat desimaaleja alv-prosentissa?

Kyllä, Apix tukee desimaalimuotoisia arvonlisäverokantoja.

Miten alv-prosentin muutos toteutetaan Apixissa?

Apixin rajapinnat päivittyvät siten, että ne voivat käsitellä sekä vanhan (24%) että uuden (25,5%) arvonlisäveroprosentin sisältäviä aineistoja eri yhteyksien kautta (esim. API, SFTP). Uusi arvonlisäveroprosentti lisätään myös Laskumapin alv-prosenttien alasvetovalikkoon.

Voiko uutta alv-prosenttia käyttää jo ennen syyskuuta?

Kyllä, uutta arvonlisäveroprosenttia (25,5%) voi tarvittaessa käyttää Apixin kautta kulkevassa liikenteessä 17.8.2024 alkaen.

Edellyttääkö alv-prosentin muutos toimenpiteitä Apixin käyttäjiltä?

Lähtökohtaisesti ei. Pyrimme toteuttamaan muutokset niin, että ne ovat käyttäjille mahdollisimman sujuvia. Jos alv-prosentti tulee aineiston mukana Apixille, käsittelemme sen aineistossa olevan tiedon mukaisesti.

Olemme kuitenkin tunnistaneet muutamia asiakaskohtaisia järjestelmiä, joissa vaaditaan toimenpiteitä uuden alv-prosentin käsittelyyn. Otamme näihin asiakkaisiin erikseen yhteyttä muutosten edistämiseksi.

Miten kauan vanha alv-prosentti (24%) on käytettävissä?

Vanhalle alv-prosentille ei ole toistaiseksi asetettu takarajaa, joten se on käytössä Apixissa myös syyskuun jälkeen. Käsittelemme sekä vanhan (24%) että uuden alv-prosentin (25,5%) mukaiset laskut. Vanhaa prosenttia ei myöskään poisteta automaattisesti käytöstä, vaan se säilyy valittavissa Laskumapin alasvetovalikossa.

Onko laskuihin odotettavissa päivämäärää ja alv-määrän tarkistetta, eli esim. syyskuulle päivätylle laskuilla ei voisi enää käyttää vanhaa alv-prosenttia?

Ei, Apixissa ei tule olemaan tällaista tarkistusta. Sekä vanhaa alv-prosenttia (24%) että uutta alv-prosenttia (25,5%) voi tarvittaessa käyttää.

Milloin pääsen tekemään laskutusta uudella alv-prosentilla?

Uusi alv-prosentti (25,5%) on käytettävissä Apixissa 17.8. alkaen. Tästä päivästä alkaen Apix käsittelee sekä vanhaa (24%) että uutta alv-prosenttia.

Mitä alv-prosenttia tulee käyttää laskulla, jos tavara toimitetaan elokuussa, mutta laskutetaan vasta syyskuussa?

Verohallinnon ohjeistuksiin on lisätty ohjeita verokannoista arvonlisäveromuutoksen aikaan. Uutta alv-kantaa (25,5%) voi tarvittaessa käyttää Apixissa 17.8. alkaen.