EtusivuAsiakastukiOhjeet

Ohjeet

Valitse aihe ja katso usein kysytyt kysymykset sekä ohjeet.

Laskujen lähetys

Tutustu ohjeartikkeleihin laskujen lähetykseen liittyen.

Usein kysytyt kysymykset laskujen lähetykseen liittyen

 • Miten laskujen lähetys tapahtuu?

  Kun lähetettävät laskut on valittu, ne lähetetään Apixin palvelimille. Lähettäminen tapahtuu yleensä kumppaniemme laskutussovelluksesta löytyvällä Apix-painikkeella. Joissain kumppaniemme sovelluksissa lähettäminen on toteutettu kuitenkin ilman Apix-painiketta.

  Laskun saavuttua Apixin palveluun palvelu tarkistaa, että laskulta löytyvät tarvittavat tiedot niiden oikeassa muodossa. Tämän jälkeen palvelu selvittää Apixin rekistereistä haluaako laskun vastaanottaja laskunsa paperikirjeenä, verkkolaskuna vai digipostina ja lasku toimitetaan vastaanottajalle oikeassa muodossa.

  Palvelu toimittaa käyttäjälle tietoa onnistuneista lähetyksistä ja laskukohtaisesti niiden toimitustavasta (paperikirje, verkkolasku, digiposti tai sähköposti).

  Jos lähtevässä laskussa on jotain korjattavaa palvelu kertoo tästäkin ja pyytää muuttamaan tai täydentämään korjattavaa laskua esimerkiksi lisäämällä puuttuvan pankkitilin tai korjamalla vastaanottajan osoitetietoja.

 • Voiko Apixin palveluilla lähettää laskuja myös kuluttajille?

  Kyllä voi. Kuluttajille tarkoitetut laskut välittyvät Apixin kautta perinteisinä kirjeinä tai Kivraan, Netpostiin/OmaPostiin, Mobifyhin ja MobilePay-sovellukseen, jos vastaanottaja on kytkenyt kyseisen palvelun käyttöönsä. Apixin kautta on myös mahdollista lähettää kuluttajille sähköisiä e-laskuja ja suoramaksuja. Tämän palvelun käyttöönottoa varten olethan yhteydessä Apixin asiakastukeen.

 • Miten lähetän laskun Kivraan?

  Apixin palveluita käyttävien yritysten ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä palvelun aktivoimiseksi. Kivra on laskujen toimitustapana heti käytössä ilman teknistä integraatiota. Kun kuluttaja on rekisteröitynyt Kivra-palveluun, saa hän sinne jatkossa automaattisesti kaikkien Kivraa käyttävien yritysten laskut digipostina, erillisiä yrityskohtaisia aktivointeja ei tarvita.

 • Lähetin juuri laskun, joka ei saisi lähteä eteenpäin. Voiko tämän vielä pysäyttää?

  Voitte pysäyttää lähetetyn laskun vielä tunnin ajan lähetyksestä Apixin Laskumappi-palvelusta (laskumappi.fi). Löydätte lähtevän laskun Liikenne-sivulta Käsittelyssä-välilehdeltä, josta saatte laskun pysäytettyä painamalla laskun kohdalla olevaa ruksia.

 • Mistä tiedän, onko lähettämäni lasku mennyt perille?

  Lähetyksen yhteydessä palvelu ilmoittaa lähetyksen onnistumisesta.

 • Voiko laskuissa käyttää liitteitä?

  Apixin palvelussa liitteiden lisääminen onnistuu suoraan laskutusohjelmasta.

  Verkkolaskuihin voidaan liittää normaaleja toimistosovellusten muodostamia tiedostoja (kuten esimerkiksi word, excel ja pdf -tiedostoja). Paperilaskuihin voidaan lisätä pdf-muotoisia liitteitä.

 • Minkä näköinen lasku vastaanottajalle menee paperilaskuna?

  Lähteville paperilaskuille muodostetaan etusivu, jossa on lähettäjän ja vastaanottajan osoitteet (näkyvät kirjekuoren ikkunasta).

  Etusivun jälkeen lasku tulostetaan täysin samannäköisenä kuin laskutusohjelmasta suoraan tulostettaessa.

  Laskulle muodostuvaa etusivua ei lasketa laskutettavaan sivumäärään.

 • Onnistuuko verkkolaskun lähettäminen, jos laskutusasiakkaasta ei ole asiakasrekisterissä y-tunnusta?

  Apixin palvelu toimii ns. älykkään reitityksen periaatteella. Palvelu hakee laskujen vastaanottajien verkkolaskuosoitteet, operaattoritunnukset yms. verkkolaskujen välittämiseen tarvittavat tiedot erilaisista rekisteristä ja muista tietolähteistä.

  Älykäs reititys vaatii toimiakseen tiedon vastaanottajan y-tunnuksesta. Suosittelemme myös ovt-tunnuksen syöttämistä asiakasrekisteriin jos vastaanottaja on sen antanut.

 • Laitoin laskutusohjelmistooni vastaanottajan antaman verkkolaskuosoitteen, mutta lasku meni paperilla. Miksi?

  Palvelu tarkistaa lähtevien verkkolaskujen verkkolaskuosoitteiden, välittäjätunnusten ja ovt-tunnusten oikeellisuuden. Jos tunnuksissa on virheitä tai niiden oikeellisuutta ei voida varmentaa toimitetaan laskut varmuuden vuoksi paperilaskuina.

  Näin estetään laskujen lähteminen väärille vastaanottajille tai verkkolaskuina sellaisille vastaanottajille, jotka eivät käytä aktiivisesti verkkolaskujen vastaanottoa.

  Suomessa toimivat verkkolaskuoperaattorit ovat sitoutuneet päivittämään asiakkaidensa vastaanotto-osoitteet Tieken ylläpitämään kansalliseen verkkolaskuosoitteistoon. Jos vastaanottajan tietoja ei ole kyseisessä rekisterissä tulisi vastaanottajan olla yhteydessä omaan verkkolaskuoperaattoriinsa tietojen lisäämiseksi.

  Mikäli vastaanottajan tietoja ei ole Tieken rekisterissä voidaan tiedot lisätä Apixin reititystietokantaan olemalla yhteydessä asiakastukeen.

 • Miten voin ”pakottaa” lähtevän laskun menemään paperilaskuna?

  Lähtevän laskun voi ohjata paperikirjeeksi kirjoittamalla laskutusohjelmassa laskun vastaanottajan verkkolaskuosoitteeksi: TULOSTUS. Tällöin lasku ohjataan palvelussa automaattisesti aina tulostettavaksi, kuoritettavaksi ja postitettavaksi.

 • Mistä näen, olenko jo lähettänyt laskun Apixin palveluun?

  Lähetetyt laskut löytyvät Laskumapin Arkisto-sivulta Lähetetyt-välilehdeltä.

 • Mikä on ovt-tunnus ja mistä niitä saa?

  Ovt-tunnus on tunniste, joka mahdollistaa organisaation yksittäisten osastojen ja osien tunnistamisen. Tunnus muodostuu kolmesta osasta: ICD-koodi, y-tunnus (ilman väliviivaa) ja organisaation tarkenne.

  Suomalaisilla yrityksillä ICD-koodi on verohallinnon tunniste ’0037’. Y-tunnus (yritys- ja yhteisötunnus) on viranomaisten yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Organisaation tarkenne on 0–5 numeroinen organisaation itsensä valitsema lisätunniste. Lisätunnisteita voi olla käytössä useita.

  Esimerkiksi Apixin (y-tunnus: 2332748-7) ovt-tunnuksia ovat: 003723327487, 00372332748700001, 00372332748742

  Verkkolaskutuksessa ovt-tunnusta käytetään yleisesti eri laskutusosoitteiden tunnistamiseen yrityksissä, joilla on useita toimipisteitä ja laskun vastaanottajia.

  Ovt-tunnuksen voi omalle yritykselleen muodostaa itse. Verkkolaskujen vastaanottajien ovt-tunnuksia voi tarvittaessa kysyä suoraan vastaanottajilta.

  Lue aiheesta lisää

 • Mistä voin tarkistaa, vastaanottaako asiakkaani verkkolaskuja ja mikä on heidän verkkolaskuosoitteensa?

  Voitte tarkistaa APIX Laskumapissa kohdassa ”Työkalut” -> ”osoitteet” asiakkaanne Y-tunnukselle kuuluvat verkkolaskuosoitteet tai onko jokin tietty verkkolaskuosoite käytössä.

  Jos asiakkaanne on ilmoittanut vastaanottavansa verkkolaskuja, mutta asiakkaan verkkolaskuosoitetta ei löydy, voitte ilmoittaa samassa osoitteet-kohdassa. Vaihtoehtoisesti voitte ilmoittaa asiakkaan osoitteen Apixin asiakastukeen. Saamme lisättyä asiakkaanne verkkolaskuosoitteen manuaalisesti järjestelmäämme, jonka jälkeen verkkolaskujen lähetys ko. asiakkaalle onnistuu.

  Voitte tarkistaa asiakkaanne verkkolaskujen vastaanottomahdollisuudet sekä verkkolaskuosoitteen myös julkisesta verkkolaskuosoitteistosta verkkolaskuosoite.fi.

 • Miten toimin, jos asiakkaani vaatii Eurooppa-normin mukaisia verkkolaskuja?

  Tarkista omalta ohjelmistotarjoajaltasi, onko ohjelmistosi tuottama laskumateriaali Eurooppa-normin mukaista.

  Jos verkkolaskujen lähetyspalvelusi on puolestaan otettu käyttöön erillisessä integrointiprojektissa, tarkista tai pyydä integrointikumppaniasi tarkistamaan lähetettävä laskumateriaali Apixin validaattorissa.

  Lue aiheesta lisää: Tarkistukset Eurooppa-normin mukaisille laskuille alkavat.

 • Miten kuluttaja-asiakkani saa e-laskun käyttöönsä?

  E-lasku, eli kuluttajaverkkolasku, on sähköisessä muodossa oleva lasku, joka toimitetaan kuluttajan omaan verkkopankkiin. E-laskun käyttöönotto edellyttää verkkopankin asiakkuutta ja se tapahtuu kuluttajan oman verkkopankin kautta.

  Ensimmäisen laskun lähettämisen yhteydessä asiakkaalle muodostuu yksilöllinen Apix ID, jota tarvitaan e-laskun tilaamiseen. Kun asiakas on saanut ensimmäisen laskun, hän voi ottaa käyttöön e-laskun omassa verkkopankissaan.

  Nykyiset kuluttajalaskujen tilaukset näkyvät osoitteessa https://elasku.apix.fi/. Pääset kirjautumaan palveluun Laskumappi-tunnuksillasi. Mikäli asiakkaasi on hävittänyt Apix ID:n, saat tarkastettua koodin palvelusta.

 • Mikä on sähköpostilaskun maksimikoko?

  Sähköpostilla lähetetyn PDF-tiedoston maksimikoko on 2 Mt. Yksi sähköposti voi maksimissaan olla 7 Mt. Katso tarkemmat ohjeet myyntilaskun lähettämiseen sähköpostilla.

 • Millaisia rajoitteita verkkolaskun lähettämisessä on?

  Apix ei käytännössä aseta rajoituksia verkkolaskuaineistolle. Välillä kuitenkin saattaa nousta kynnyskysymykseksi esimerkiksi laskun liitteiden lukumäärä tai tiedostokoko, jos liitteitä on useita kymmeniä ja/tai liitetiedostot ovat suurikokoisia tai harvemmin käytettyjä tiedostomuotoja.

  Varsinaista tarkkaa rajaa ei ole sille, kuinka monta tai isoja liitteitä pystyy lisäämään. Verkkolaskuihin voidaan liittää normaaleja toimistosovellusten muodostamia tiedostoja, kuten esimerkiksi Word-, Excel- ja PDF-tiedostoja. Paperilaskuihin voidaan lisätä PDF-muotoisia liitteitä.

  Otathan kuitenkin huomioon käyttämäsi laskutusohjelmiston ja asiakkaasi operaattorin/ohjelmiston mahdollisesti asettamat rajoitteet verkkolaskuille. Huomioithan myös, että muuhun laskuaineistoon, kuten sähköpostiskannattuun materiaalin, vaikuttavat omat tiedostorajoitteensa. Katso ajantasaiset ohjeet sähköpostilaskuille lähetyksen ja vastaanoton osalta.

 • Voinko lähettää verkkolaskun ulkomaiselle yritykselle?

  Verkkolaskujen lähettäminen ulkomaille vaatii hieman lisähuomioita verrattuna kotimaan laskutukseen. Jokaisella maalla voi olla omat verkkolaskutusvaatimuksensa. Lähetettävän laskun tulee täyttää kohdemaan vaatimukset, kuten laskutusformaatti, tarvittavat tiedot ja mahdolliset lisätiedot.

  EU-alueella verkkolaskuformaateista Peppol leviää kovaa vauhtia julkisen hallinnon lisäksi yritysmaailmaan – ja jopa EU:n ulkopuolelle. Verkkolaskujen lähettäminen ulkomaille onnistuu Apixin kautta, jos vastaanottajalla on käytössä Peppol-osoite. Me Apixilla tuemme myös useita muita yleisesti käytössä olevia verkkolaskuformaatteja, kuten Finvoice, TEAPPS, Svefaktura, OIO ja eArve.

  Ennen verkkolaskun lähettämistä ulkomaiselle yritykselle suosittelemme varmistamaan laskun vastaanottajan laskutusosoitteen ja verkkolaskuformaatin sekä olemaan asiakastukeemme yhteydessä yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Laskujen vastaanotto

Tutustu ohjeartikkeleihin laskujen vastaanottoon liittyen.

Usein kysytyt kysymykset laskujen vastaanottamiseen liittyen

 • Mistä löydän oman verkkolaskuosoitteeni?

  Laskujen vastaanottoa varten saat uuden laskutusosoitteesi Apixilta tietojesi tarkistamisen jälkeen.

  Verkkolaskujen vastaanotto-osoite muodostetaan maakoodista 0037+yrityksen y-tunnuksesta ilman väliviivaa, ellei muuta ole erikseen sovittu.

 • Miten kytken päälle sähköposti-ilmoituksen saapuneista laskuista?

  Jos haluat saada ilmoituksen saapuneesta laskusta sähköpostiisi, voit kytkeä ominaisuuden päälle APIX Laskumapissa kohdassa ”Työkalut -> Asetukset -> Palvelut -> Vastaanota -> Ilmoitus uusista saapuneista laskuista.”

 • Miten ohjeistan toimittajia laskujen lähettämisestä sähköpostilla (PDF)?

  Voit lähettää ja vastaanottaa laskuja PDF-tiedostoina sähköpostin liitteenä. Olemme luoneet yksityiskohtaiset lähetysohjeet ostolaskujen vastaanottamiseen sähköpostilla toimittajan ohjeistusta varten.

 • Miten ohjeistan toimittajaa verkkolaskun lähettämisestä?

  Olemme luoneet valmiit kirjepohjat toimittajien informoimiseen ostolaskujen lähettämisestä verkkolaskuna. Löydät toimittajakirjeet täältä.

 • Miten kuluttaja-asiakkani saa e-laskun käyttöönsä?

  E-lasku, eli kuluttajaverkkolasku, on sähköisessä muodossa oleva lasku, joka toimitetaan kuluttajan omaan verkkopankkiin. E-laskun käyttöönotto edellyttää verkkopankin asiakkuutta ja se tapahtuu kuluttajan oman verkkopankin kautta. Katso tarkemmat ohjeet.

  Ensimmäisen laskun lähettämisen yhteydessä asiakkaalle muodostuu yksilöllinen Apix ID (eli ApixTunniste), jota tarvitaan e-laskun tilaamiseen. Kun asiakas on saanut ensimmäisen laskun, hän voi ottaa käyttöön e-laskun omassa verkkopankissaan.

  Nykyiset kuluttajalaskujen tilaukset näkyvät osoitteessa https://elasku.apix.fi/. Pääset kirjautumaan palveluun Laskumappi-tunnuksillasi. Mikäli asiakkaasi on hävittänyt Apix ID:n, saat tarkastettua koodin palvelusta.

APIX Laskumappi

Tutustu ohjeartikkeleihin APIX Laskumappiin liittyen.

Usein kysytyt kysymykset APIX Laskumappiin liittyen

 • Mistä löydän ohjeet Laskumapin käyttöön?

  Lataa APIX Laskumapin käyttöohje itsellesi. Palvelusta löydät lisätietoja käytön tueksi.

 • Miten saan ostettua verkkopostimerkkejä?

  Apixin palveluiden käytöstä voidaan maksaa etukäteen ostamalla verkkopostimerkkejä. Verkkopostimerkkejä myydään 20, 60, 100 ja 200 merkin arkeissa. Katso tarkempi hinnasto.

  Laskujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen tarvittavat verkkopostimerkit, eli krediitit, ostetaan Laskumapin verkkokaupasta:

  1. Avaa Kauppa Laskumapissa ja valitse Verkkokauppa-välilehti
  2. Lisää ostoskoriin haluamasi tuotteet ostoskärry-kuvakkeesta
  3. Siirry Kassalle, valitse haluamasi maksutapa ja maksa ostos

  Huomioithan, että verkkokauppa on näkyvissä ainoastaan asiakkaille, joiden kanssa Apixilla ei ole laskutussopimusta.

 • Miksi lähettämiäni/vastaanottamiani laskuja ei löydy Liikenne-sivulta?

  Liikenne sivulla näkyy vain tämän ja edellisen kuukauden aikana välitetyt laskut ja tätä vanhemmat löytyvät Laskumapin Arkisto-sivun alta.

 • Miksi arkisto ei löydä laskuani?

  Arkisto listaa kerralla vain yhden kuukauden laskut. Klikkaa Arkisto-näkymästä ”Käsittelypäivä” ja valitse laskun lähetyskuukausi.

 • Liikenne-sivulla lähetettyjen laskujen tiedoissa näkyy Kuittaus-sarakkeessa POS, NEG tai ei mitään. Mitä tämä tarkoittaa?

  Kun verkkolasku lähetetään Apixilta toiselle verkkolaskuoperaattorille niin tämä toinen operaattori lähettää Apixille takaisin kuittauksen, onko lasku vastaanotettu heille onnistuneesti (POS) vai ei (NEG). Kuittaussarakkeen ollessa tyhjä lasku on välitetty verkkolaskuna joko pankkioperaattorille tai vastaanottajan Apixin verkkolaskuosoitteeseen.

 • Olen unohtanut salasanani. Mistä saan uuden?

  Uuden salasanan voit käydä tilaamassa täällä: laskumappi.fi/#/resetpassword.

 • Miten saan ennakkoilmoituksen verkkopostimerkkisaldon loppumisesta?

  Verkkopostimerkkien ostajat voivat kytkeä päälle ilmoitukset alhaisesta postimerkkisaldosta. Muokkaa ilmoituksia Laskumapissa kohdassa “Työkalut > Asetukset > Palvelut > Ilmoitus alhaisesta saldosta”. Jos tilisi saldo putoaa alle antamasi kynnysarvon, saat viestin sähköpostiisi. Toiminnallisuus tarkistaa saldon kerran päivässä.

 • Voinko lähettää muistutuslaskun Laskumapin kautta?

  Laskumapissa ei voi tehdä maksumuistutuksia.

  Tarjoamme kumppaniemme kautta palveluja laskun elinkaaren vaiheisiin. Saat kumppaneiltamme laskutuksen lisäpalvelut, kuten maksuvalvonnan, maksumuistutukset, korkolaskut, saatavien perinnän ja laskurahoituksen nopeasti ja helposti käyttöön. Tutustu lisäpalveluihin!

 • Miten lähetän laskun uudelleen?

  Laskun uudelleenlähettäminen onnistuu Laskumapissa. Voit lähettää laskun uudelleen seuraavasti:

  1. Avaa Arkisto
  2. Avaa Lähetetyt laskut -välilehti.
  3. Etsi lasku, jonka haluat lähettää uudelleen ja klikkaa + -painikkeesta laskun yksittäisnäkymä auki
  4. Klikkaa ”Lähetä lasku uudelleen” -nappulaa

Palkkalaskelmat

Tutustu ohjeartikkeleihin palkkalaskelmien ja verkkopalkan lähetykseen liittyen.

Usein kysytyt kysymykset palkkalaskelmiin liittyen

 • Millä eri tavoin palkkalaskelmat voi toimittaa työntekijöille?

  Palkkalaskelmat voidaan toimittaa verkkopalkkana verkkopankkiin tai muulla valitsemallasi tavalla kuten kirjeenä, sähköpostitse, Kivraan, OmaPostiin tai muihin portaaleihin. Toimitamme palkkakuitit perille sovitulla tavalla.

 • Kuinka kauan palkkalaskelmat säilyvät Apixin palvelussa?

  Palkkalaskelmat säilyvät Apixin palvelussa 3 täyttä vuotta kuluvan vuoden lisäksi.

Virheilmoitukset

Tutustu yleisimpiin virheilmoituksiin ja niiden selityksiin.

 • Virhe: ”Aineistovirhe”

  Palvelu tarkistaa kaikkien lähtevien laskujen osalta niiden tietosisällön oikeellisuuden.

  Virheilmoitus kertoo virheen syyn. Mikäli haluat apua virheen tulkinnassa tai korjaamisessa ota yhteyttä Apixin asiakastukeen.

 • Virhe: ”Tieto ’Myyjän tilinumero’: ’Pankin_nimi 1xxxxx-xxxx’ muoto ei noudata määritystä.”

  Tilinumero on annettu väärässä muodossa. Tilinumerossa ei saa käyttää pankin nimeä, eikä se saa sisältää välilyöntejä.

 • Virhe: ”Tieto ’Myyjän BIC/SWIFT’: ’ ’ muoto ei noudata määritystä.”

  Virhe tarkoittaa, että BIC/SWIFT koodia ei ole annettu, mikä on määritysten mukaan  pakollinen tieto.

 • Virhe: ”ALV-tunnus puuttuu”

  Tarkista ohjelmistostasi, että yrityksesi tiedoissa on syötettynä y-tunnus ja ALV-tunnus. Niille on omat kenttänsä ja molemmissa pitää olla tiedot syötettynä.

  ALV-tunnus (VAT-numero, alv-numero, alv-tunniste, VATID) on tunniste, joka osoittaa yrityksen arvonlisäverovelvollisuuden. Tunnusta tarvitaan mm. kun elinkeinonharjoittaja käy kauppaa toisesta EU-maasta olevan elinkeinonharjoittajan kanssa.

  Suomalaisilla arvonlisäverovelvollisilla yrityksillä ALV-tunnus muodostuu kirjaimista ’FI’ ja y-tunnuksesta ilman väliviivaa.

 • Virhe: ”AINEISTOVIRHE: Lasku NNNN on duplikaatti?”

  Palvelu tarkistaa kuluvan viikon aikaiset lähtevien laskujen  laskunumerot ja jos lähetyksissä on samoja laskunumeroita palvelu antaa tämän virheilmoituksen.

  Jos sama lasku halutaan lähettää uudelleen tulee palvelunhallinnassa kytkeä duplikaattitarkistus pois päältä. Uudelleenlähetyksen jälkeen se voidaan halutessa kytkeä takaisin päälle.

  Yksittäisen laskun duplikaattitarkistuksen voi poistaa Laskumapista Arkisto -> Lähetety -> avaa laskun tarkemmat tiedot Info-sarakkeen +-merkistä -> ”Poista duplikaattitarkistus”.

  Ota tarvittaessa yhteyttä Apixin asiakastukeen.

 • Kuluttajien e-laskutuksen virheilmoituksia

 • Lataa käyttöönottoasetukset ohjelmaan palauttaa virheen

  Käyttöönottoasetukset ladataan samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, joita käytetään verkkokauppaan kirjautumisessa.

  Jos lataus antaa virheilmoituksen tarkista, että:

  1. Syöttämäsi käyttäjätunnus on oikein

  2. Syöttämäsi salasana on oikein

  3. Olet syöttänyt yrityksen perustietoihin y-tunnuksen oikein

  Voit olla myös yhteydessä Apixin asiakastukeen.

Integraatiot