EtusivuAjankohtaistaMiten verkkolaskuosoite toimii?

Miten verkkolaskuosoite toimii?

Verkkolaskuosoite – mikä se oikein on, miten sitä käytetään ja mistä sellaisen saa? Tässä artikkelissa käsittelemme verkkolaskuosoitteeseen liittyviä termejä ja annamme vinkkejä sen hyödyntämiseen.

Mikä on verkkolaskuosoite?

Verkkolaskuosoite on osoite, johon verkkolaskuja voidaan lähettää. Osoite muodostuu varsinaisesta verkkolaskuosoitteesta ja välittäjätunnuksesta.

Verkkolaskuosoite voi olla muotoa OVT-tunnus (organisaatioiden välinen tunnus), IBAN-tunnus tai verkkopalvelutunnus (operaattorin antama tunnus). Välittäjätunnus, eli operaattoritunnus, auttaa ohjaamaan laskun oikealle laskuvälittäjälle.

Suomessa OVT-muoto on yleisin vaihtoehto verkkolaskuosoitteelle. OVT-tunnuksen alussa on Verohallinnon 0037-tunnus, jota seuraa yrityksen y-tunnus ilman väliviivaa sekä enintään viiden merkin mittainen mahdollinen tarkenne. Esimerkiksi Apix Messaging Oy:n y-tunnus on 2332748-7 ja OVT-tunnus 003723327487.

Mistä saan verkkolaskuosoitteen?

Oman verkkolaskuosoitteen voit saada esimerkiksi verkkolaskuoperaattorilta tai pankilta. Jos verkkolaskujen lähettäminen tai vastaanottaminen kiinnostaa, varaa lyhyt esittely asiantuntijamme kanssa. Autamme sinut verkkolaskutuksen maailmaan!

Suositeltava tapa saada selville laskutettavan yrityksen verkkolaskuosoite on pyytää se suoraan laskun vastaanottajalta. Voit myös tarkistaa vastaanottajan verkkolaskuosoitteen TIEKE:n ylläpitämästä verkkolaskuosoitteistosta, josta löytyvät suomalaisten organisaatioiden verkkolaskuosoitteet. Verkkolaskuosoitteiston tietoja ylläpitävät suomalaiset verkkolaskun välittäjät, kuten Apix.

Apixin laskutusohjelmistossa laskua kirjoitettaessa vastaanottajan osoitetiedoista täytyy antaa vain Y-tunnus. Loput osoitetiedot täyttyvät automaattisesti Apixin tietokannasta. Apix ylläpitää omaa verkkolaskuosoitetietokantaansa ja etsii laskun vastaanottajille ajantasaiset verkkolaskuosoitteet.

Miten verkkolaskuosoite ilmoitetaan laskuttajalle?

Laskun vastaanottajan tulee ilmoittaa verkkolaskuosoitteensa laskuttajalle, jotta laskun lähettäminen onnistuu sähköisesti. Laskun lähettäjä tarvitsee sekä verkkolaskuosoitteen että välittäjätunnuksen. Tiedon uudesta osoitteesta voi lähettää esimerkiksi sähköpostilla tai siihen suunnitellulla työkalulla, kuten Apixin asiakkaana Trumpetin avulla. Ajantasainen laskutustieto kannattaa lisätä myös yrityksen omille verkkosivuille.

Jos laskutettava yritys vaihtaa operaattoria, eli verkkolaskun välittäjää, tulee yrityksen ilmoittaa uudet laskutustiedot laskuttajalle. Näin varmistetaan, että laskut tulevat ilman viivästyksiä jatkossakin perille.

Verkkolaskuoperaattori ilmoittaa uuden verkkolaskuosoitteen ja välittäjätunnuksen verkkolaskuosoitteistoon. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa, että vanhentuneet tiedot tulevat poistetuksi verkkolaskuosoitteistosta epäselvyyksien välttämiseksi.

Mitä verkkolaskun välittäjätunnus tarkoittaa?

Välittäjätunnus tai välittäjän tunnus on sama kuin operaattoritunnus. Välittäjätunnus ilmaisee minkä välittäjän kautta verkkolaskut lähetetään, eli kuka toimittaa verkkolaskun vastaanottavaan järjestelmään. Verkkolaskun välittäjänä voi toimia pankki tai joku muu operaattori. Välittäjätunnus voi olla OVT-tunnus, BIC-osoite tai muu merkkijono.

Tiesitkö, että yrityksellä voi olla saman y-tunnuksen alla useita eri verkkolaskuosoitteita ja välittäjätunnuksia? Esimerkiksi isossa organisaatiossa eri toimipaikoille tai organisaation toiminnoille voidaan luoda omat verkkolaskuosoitteet.

Termiviidakko voi helposti aiheuttaa hämmennystä, mutta voimme luvata, että verkkolaskujen lähettäminen ja vastaanottaminen on helppoa ja nopeaa. Lue lisää verkkolaskutuksen hyödyistä.

Ota verkkolaskujen lähetys käyttöön

Valitse alta, mikä kuvaa yrityksesi nykytilannetta parhaiten.
Jos pohdit kumppanuutta tai integraatiota, ota yhteyttä ja keskustellaan eri mahdollisuuksista!

Tarvitsemme ohjelmiston laskuttamiseen

Aloita laskujen lähetys ja vastaanotto jo tänään.

Meillä on jo ohjelmisto laskuttamiseen

Toteutamme juuri teille sopivan ratkaisun.